Friday, April 22, 2011

What is SLE ?

Bismillahirrahmanirrahim and assalamualaikum,

Hey pipols !!! Kebelakangan nih aku selalu dengar pasal SLE disease nih. Yang aku tau die autoimmune disease. Entah macam mane hari tu tengah aku jalan2 *blogwalking*  tetibe nampak blog yang dok cite pasal SLE nih.

So dengan bantuan cik Google yang handsome lagi macho, aku pun cekikdaud la. Ringkasannye;

SLE is abbreviated from the words SYSTEMIC LUPUS ERYTHEMATOSUS. SLE is one of the autoimmune disease. Orang yang menghidap SLE nih their immune system attacks their body cells and tissue which causes inflammation and tissue damage. As we all know our body will produce antibodies to  prevent the invasion of antigen or pathogen etc etc. But for the SLE's patient, the body's immune system produces antibody against themselves. Huihh,sakit makk oiiii. Kire macam antibody tu belot dekat badan kite la sebab they supposed to kill pathogen but then they killed our own body cells.  Women has a higher probability  to have this disease compared to men with 9:1. 



And yeah, siapa2 yang nak tahu how the SLE's patient survive or what treatment they undergo korang boleh baca blog  dayang deno :) Seriously i adore her determination to fight the disease. 




May Allah bless ,
xoxo~

2 comments:

FarahYani said...

dlu doctor ckp frh maybe ada sle sbb rmbut frh senang gugur smpai kepala dah botak-ish.. tpi bila check balik xde pon.. fuhh~!

amal said...

uisshhh~nasib baik takde ! kalau tak msti kene makan ubat banyakkkkk gilee :S